top of page

Basisprincipes uit zen en mystieke tradities wereldwijd: toegepast voor je dagelijks leven

Bijgewerkt op: 9 jan.
Deze maand kreeg ik de gelegenheid een nascholingsles te geven aan een groep collega-coaches. Op uitnodiging van Dennis van Miltenburg, grondlegger van de Holistic Movement methode en academy.

Hieronder zet ik een overzicht voor je op een rij van van de besproken stof en oefeningen. Plus een aantal tips voor verdere verdieping.


De dag ging over twee basisprincipes uit zen boeddhisme en mystieke/inheemse tradities over de hele wereld.Mindful being


Samen te vatten in: 'I am'.


Wanneer je je bewustzijn verder wilt ontwikkelen kun je ook heel praktisch beginnen met deze zin regelmatig voor jezelf zeggen.Bijvoorbeeld 's ochtends wanneer je in de spiegel kijkt (en natuurijk ook even liefdevol naar jezelf glimlacht en een high five geeft, die tip leg ik een andere keer nog wel uit). I am. Ik ben. Punt.

Even bewust zijn er van dat je een human being bent en geen human doing. Zijn is genoeg. Je bent precies goed zoals je bent. Jouw pad is precies goed zoals het is.Interconnectedness


Samen te vatten in:' We are'.


Niets kan bestaan op zichzelf, we hebben allemaal anderen en andere elementen nodig. Zo kan geen van ons leven zonder water en voeding. En de meesten van ons kunnen gelukkig eten en drinken doordat andere mensen dit mede mogelijk maken. En ook zonder regen en zon zou er geen eten op je bord kunnen liggen. Je bent uitgenodigd om dieper te kijken naar elementen die mogelijk maken wie jij bent, wat jij kunt doen en wat je om je heen hebt.

Het goede nieuws is daarbij ook: we hoeven het niet alleen te doen.


Voor Mindful being gaf ik drie praktische oefeningen

  1. Bewust van je lijf

  2. Meditatie

  3. Being, becoming


Voor Interconnectedness gaf ik drie handvatten

  1. Interbeing ook wel interzijn

  2. 7 generaties

  3. Reflect, digest, integrateWil je hier meer over leren?


Dit samen verder toepassen en verdiepen? Of?

Neem contact met me op. Zo begeleid ik wekelijks meditatiebijeenkomsten, zijn er regelmatig (dag)retraites en workshops. Ook in de Holistic Movement sessies en business coaching kunnen we hier mee verder.

Er zijn twee leraren van wie ik zelf hier veel over leerde. Resoneert het bij je? Kijk eens wat zij nog meer te bieden hebben. Zo schreven zij beiden inspirerende en praktisch toepasbare boeken en zijn er diverse lezingen en video's online te vinden.


Het gaat om zenleraar Thich NHat Hanh, die de toegepast zen boeddhisme stroming ontwikkelde. Bijvoorbeeld via zijn practice center in Frankrijk, www.plumvillage.org of de Nederlandse stichting die sangha's in deze traditie (groepen van beoefenaars) door heel Nederland faciliteert www.aandacht.net


En ook van leraar en mysticus Thomas Hübl kun je veel leren: https://thomashuebl.com. Hij faciliteert ook maandelijkse Global Social Witnessing online bijeenkomsten met deelnemers van over de hele wereld via de stichting https://pocketproject.org. Waarbij je kennis en ervaring opdoet over traumaverwerking individueel, op groeps- en collectief/maatschappelijk niveau en handvatten krijgt voor crisissituaties wereldwijd.


Hartelijk dank voor je aandacht.

Geniet van de dag19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page