top of page

Contemplatie: oorlog in jezelf oorlog in de wereld, vrede in jezelf vrede in de wereld

Bijgewerkt op: 9 jan.
Dit is een contemplatie met oefeningen uit een van de meditatiebijeenkomsten die ik begeleid. Deze keer mocht ik een avond begeleiden in de traditie van Thich Nhat Hanh. Op verzoek maak ik de tekst deelbaar.


Het raakte me diep toen er in oktober 2023 meer berichtgeving over de moeilijke situatie in Palestina en Israel in ons dagelijkse leven binnen kwam. Ik wist weinig van de moeilijkheden, jarenlange geweld en oorlog daar. Ik had behoefte aan meer inzicht en handvatten. Ik verdiepte me via de woorden van mensen om me heen en uit diverse plekken op de wereld met verschillende invalshoeken. De reflecties en handvatten die zij delen zette ik bij elkaar en vulde ik aan vanuit mijn ervaring. De teksten zijn om meditatief te lezen en om op te reflecteren, de oefeningen om mindful te doen. Dit is een deel van wat ik ontdekte, wellicht deel ik van de rest meer in de toekomst.

 


Vanuit de internationale alchemistische en vredesbeweging…

 Juist onze zorgen over onrecht en oorlog wereldwijd geven gelegenheid te oefenen vanuit alchemisme en vredeswerk: oefen met transformeren van pijn naar betekenis. Oefen met waarnemen wat het bij je losmaakt, hoe je reageert en in hoeverre je in staat bent bij het gevoel of de situatie te blijven. Je hoeft niets te forceren, ook ervan weg gaan kan een functie hebben voor je lichaam en bewustzijn. Oordeelvrij waarnemen zonder dat je iets hoeft te veranderen is ook een waardevolle stap naar vrede.


Zoals zenmeester Thich Nhat Hanh benoemde:

'Vrede in jezelf, vrede in de wereld.'

Het gaat er van uit dat wij onderdeel van het geheel zijn. Dat wanneer we dieper kijken we inzicht krijgen in hoe alles met elkaar verbonden is. En dat ook al lijkt dat niet altijd zo op het eerste gezicht, wat wij nu en hier doen kan daar en later een verschil maken.


Moderne mysticus Thomas Hübl beschrijft het zo:

‘We kunnen een levend gebed zijn wanneer meer van de wereld in ons plaats vindt.’


Zorg voor ruimte en verbinding. Momenten in je dagelijks leven waarin je verbinding met jezelf en je lichaam vergroot. Niemand hoeft dit alleen te doen. Wees je bewust van de verbinding met elkaar, de wereld, de aarde, ook letterlijk door de grond die je draagt. Dichtbij en over de hele wereld zijn er mensen die oefenen om begrip, heling, liefde en vrede te vergroten. Dat komt ook terug in de woorden van Ihsan Abbas en brother Phap Huu. Meer daarover lees je na de oefening hieronder.

 

Oefening:

Neem waar wat er gebeurt wanneer je iets hoort of ziet over onrecht en oorlog. Hoe reageer je? Wat merk je in je lichaam, je emoties, gedachten, handelingen?


Hoeveel van het leven kan in ons omhoog komen, kunnen we laten zijn? En wanneer merk je bij jezelf de neiging op om afstand te nemen? Kun je oefenen met dat oordeelvrij waarnemen zonder er iets aan hoeven te veranderen?

 Uit het gesprek van Ihsan Abbas en Alec van The way forward podcast..

Dit is een vrije vertaling en interpretatie uit de Engelstalige podcast. Ik zette een aantal uitspraken die bij mij extra resoneren onder elkaar.


Dat wat tegenover onze ontwikkeling en expansie staat is precies wat nodig is aan adequate druk om ons bewustzijn te vergroten.

 

Het onvermogen om het verschil te duiden tussen het corrupte regiem dat eigenaarschap over een land claimt versus de mensen, veelal vriendelijk en liefdevol, is wat lijdt tot meer bloed vergieten.

Wanneer de ene partij zegt: dit is alleen mijn land. En de andere partij zegt: nee, dit is alleen mijn land. Voedt dat een duistere energie die de wereld over gaat.

De grootste dreiging voor deze duistere energie is wanneer wij coherent met onszelf worden, wanneer we terugkeren en thuiskomen bij onszelf en ons het volgende afvragen.

 

Oefening:

Welk deel van mij trekt me in een oorlog met jou? Wat is de schaduw in mij die de vijand ziet in jou en jou dood wil? Wat is het dat onderscheidt maakt tussen ons? Tot dat ik in vrede kan zijn met datgene in mij dat me in oorlog brengt kan er buiten mij geen vrede zijn.

 

Het lijkt alsof dit gaat over oorlog tussen moslims en joden, arabieren en israeliers/ europeanen. Maar daar gaat het niet werkelijk over.

Dit is niet mijn land, maar ik ben wel van dit land. Wanneer jij geboren bent op dit land, dan ben jij ook van dit land. Ik ben hier niet om jou te vertellen weg te gaan. Ik zeg juist blijf alsjeblieft en sta met mijn volk. Laten we samen lopen en zien wat tegen je is gebruikt, al lange tijd.

 

Ik wil dat je de diepte van de pijn voelt in het alles zodat je mij kunt voelen. Want we hebben ons hier al te lang van af gekeerd.

We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om onze eigen psyche te dekoloniseren en ons te bevrijden om terug te komen in het heilig land in onszelf, ons hart. Bruggen te bouwen in onszelf zodat we in vrede kunnen zijn met onszelf, zodat we niet voor altijd in oorlog blijven met elkaar.

 


Uit de podcast met brother Phap Huu, Plum Village.

Bruggen bouwen en hoe je er werkelijk voor jezelf kunt zijn en voor anderen, het komt ook terug in de woorden van brother Phap Huu.


Vrije vertaling vanuit de Engelstalige podcast:

Welke bruggen kun je bouwen? Naar jezelf en anderen?


Ik ben hier voor jou

Ik ben getuige van je reis

Het beste dat ik je kan aanbieden

Is mijn ware zelf, mijn ware aanwezigheid

Zonder verwachtingen.


Brother Phap Huu

 


Integratie

Tot slot een meditatieve oefening die je kan ondersteunen wat je leerde en wat het bij je los maakt te integreren.


Oefening (eerste deel inademing, tweede deel uitademing):


Bewust inademing, bewust uitademing


Adem naar je hoofdgebied, ruimte geven

Adem naar je hartgebied, ruimte geven

Adem naar je buikgebied, ruimte geven


Bewust zwaartekracht, bewust grond en aarde die je draagt

Adem naar je hart, laat je dragen door je hart


Opmerken hier zijn, opmerken weg gaan

Glimlachen oordeelvrij, laten zijn zoals het is.

 

Aansluitend stiltemeditatie: zitten/eten/lopen of afwassenDankjewel voor je aandacht.Bronnen

www.thomashuebl.net en in het bijzonder het bijbehorende Inner Science netwerk en Mystic Cafè, 2022-2024.

www.thewayfrwrd.com en The Way Forward podcast van Alec met Ihsan Abbas ook te zien via: www.youtube.com/live/yhrKfl6LUiI?app=desktop&cbrd=1

www.plumvillage.org en de internationale community of engaged buddhism, 2022-2024


Disclaimer: intentie is om zorgvuldig om te gaan met copyright en het benoemen van degenen wiens input waardevol is. Iets gemist of iets wat bij kan dragen? Wees van harte welkom contact op te nemen.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page